O zi de multumire și recunoştinţă la sfârşit de an pastoral a persoanele conscrate zona Roman

Mulţumire şi recunoştinţă la sfârşit de an pastoral

Aşa cum se cuvine la sfârşitul fiecărui an, de a-i aduce mulţumire Domnului pentru cele primite, tot aşa şi persoanele consacrate din zona Roman s-au întâlnit sâmbătă, 3 iunie 2023, la Institutul Teologic Franciscan, încă din zorii zilei, pentru a porni la drum spre zona Târgu Neamţ şi pentru a petrece o zi în natură în comuniune cu Dumnezeu cel Întreit şi cu toţi cei care au dorit să participe, evaluând, totodată, şi bunul mers al anului pastoral, şcolar şi formativ care se încheie.

 

Aşadar, ne-am îndreptat spre oraşul Târgu Neamţ, pentru a-i aduce mai întâi mulţumire lui Dumnezeu prin jertfa Sfintei Liturghii, la bisericuţa "Sfinţii Petru şi Paul", unde ne aşteptau acolo fraţii Congregaţiei "Fiii Iubirii Milostive", în prezenţa pr. Iosif Ghenţa, parohul acestei comunităţi, şi a pr. Fernando Manni, superiorul comunităţii, prezentându-ne mai întâi istoria frumoasă a acestui locaş de cult, şi celebrându-ne Sfânta Liturghie, apoi, împreună cu ceilalţi preoţii concelebranţi, pr. Alexandru Olaru şi pr. Mihai Afrenţoae, din cadrul OFMConv.

 

La cuvântul de învăţătură, pr. Fernando, FIM, privind la exemplul de viaţă al sfinţilor martiri Carol Lwanga şi însoţitorii săi, ne-a vorbit despre vocaţia acestor sfinţi curajoşi şi plini de credinţă în Dumnezeu, care au devenit martori credincioşi ai Tatălui, în acea zonă a Africii, Uganda, şi nu mai departe de secolul trecut. Astfel, ne-a invitat ca, prin vocaţia noastră de consacraţi, să devenim şi noi mărturisitori autentici ai vremurilor noastre în locurile unde ne aflăm fiecare, punând în practică vocaţia după carisma primită, cu cuvântul lui Dumnezeu care ne însoţeşte şi ne întăreşte zi de zi. După ce am cântat şi ne-am rugat, hrăniţi din punct de vedere spiritual, ne-am hrănit apoi şi cu un dulce specific, oferit de fraţii gazdă, ca hrană materială pentru trup, pentru a putea urca până sus, la Cetate.

 

Dorim să evidenţiem aici că Cetatea Neamţului este o cetate medievală şi importantă a Moldovei, care dăinuie de circa 650 de ani pe meleagurile noastre, localizată pe Culmea Pleşului, numită şi Dealul Cetăţii, la o altitudine de 480 m şi la o înălţime de 80 m faţă de nivelul apei Neamţului. Aşa cum ne spun istoricii, Cetatea Neamţ făcea parte din sistemul de fortificaţii construit în Moldova la sfârşitul secolului al XIV-lea, în momentul apariţiei pericolului otoman. Aceasta minunată cetate a fost construită la sfârşitul secolului al XIV-lea de către Petru I, fortificată în secolul al XV-lea de către Ştefan cel Mare şi distrusă în secolul al XVIII-lea (1718) din ordinul domnitorului Mihai Racoviţă. Cu adevărat o minunăţie în mijlocul naturii, spunea ghidul care ne însoţea.

 

După prânzul servit împreună la umbra Cetăţii, ca şi moment fratern şi de comuniune, răcorindu-ne cu o îngheţată, am continuat drumeţia noastră spre un alt loc minunat din zonă, şi anume Ocolul Silvic din localitate, unde se află muzeul cu mai multe feluri de expoziţii, printre care stupăria transparentă şi parcul Zoo cu zimbri şi multe alte animale sălbatice de admirat.

 

Urcând mai sus, ne-am îndreptat spre Mănăstirea Neamţului, o mănăstire ortodoxă de călugări din România, situată în comuna Vânători-Neamţ, fiind unul dintre cele mai mari şi mai vechi aşezăminte monahale din Moldova. Fiind şi una dintre bisericile ctitorite de Ştefan cel Mare, domnitorul Moldovei, este un monument istoric şi de arhitectură moldovenească de o eleganţă şi frumuseţe deosebită. Pictura din absida principală, naos şi sala mormintelor aparţin ultimilor ani de domnie ai lui Ştefan cel Mare, iar cea din pridvor şi pronaos este din timpul lui Petru Rareş. De o frumuseţe deosebită sunt şi picturile colorate ale Agheasmatarului amplasat în faţa intrării unde se pot achiziţiona şi multe obiecte religioase sau produse naturiste pregătite de către călugării Mănăstirii.

 

Apropiindu-se apusul soarelui puternic înflăcărat, am dorit să încheiem această zi minunată tot cu "Fiii Iubirii Milostive", vizitându-le, de această dată comunitatea lor, bucurându-ne de frumoasa grădină cu flori, legume şi pomi fructiferi de sezon, de care se îngrijesc cu atenţie şi trudă zilnică aceşti călugări catolici. Ajunşi în capela casei, pr. Fernando Manni ne-a vorbit despre carisma fondatoarei lor, Maica Speranţă a lui Isus, care a fost o persoană consacrată mistică spaniolă ce a fondat două ramuri religioase de surori şi preoţi, Fii ai Iubirii Milostive, şi care a fost beatificată în aceeaşi perioadă cu Fericitul nostru Anton Durcovici. Prezentându-ne şi programul comunităţii lor şi cel al parohiei din Târgu Neamţ, am putut să ne bucurăm de activitatea frumoasă şi bogată pe care o trăiesc aici aceşti preoţi gospodari. La final, am contribuit şi noi prin împărtăşirea noastră fraternă, precum şi mulţumirea noastră comunitară pe care am trăit-o atât în acest an în zona noastră Roman, cât şi în această zi binecuvântată pe care am putut să o petrecem în comuniune şi bucurie fraternă.

 

Mulţumind lui Dumnezeu pentru toate darurile primite în acest an pastoral, mulţumiri s-au adus, apoi, şi echipei de responsabili care este comisia noastră zonală: sr. Bernadeta Secaci, de la SFMA, sr. Ana Tisea, de la Slujitoarele Duhului Sfânt, şi pr. Alexandru Olaru, de la OFMConv., care au organizat această ieşire şi împreună cu ei am trăit aşa momente frumoase şi plăcute. Recunoştinţă şi mulţumiri aducem tuturor!

 

Sora Victoria Bălteanu, OP,
Congregaţia "Surorile de Caritate Dominicane ale Prezentării Sfintei Fecioare"

 

_Inapoi







Copyright © Casa Sf Ana | Email: casasfantaana@gmail.com | Adresa: Casa Sf. Ana; Strada Principala; Nr.97; Sat. Scheia; Com. Al. I. Cuza; Judetul Iasi. Cod 707007